Rektörümüz, Kümelenme Destek Programı Değerlendirme Kuruluna Asil Üye Olarak Görevlendirildi

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Kümelenme Destek Programı Değerlendirme Kuruluna Asil Üye olarak görevlendirildi.

Yedi asil ve altı yedek üyenin yer aldığı Kümelenme Destek Programı Değerlendirme Kurulu, akademik ve sektörel anlamda çok sayıda proje bazlı çalışma içerisinde yer almış, önemli çıktıların elde edildiği çalışmalara bilgi ve tecrübesiyle katkı sağlamış uzman isimlerden oluşuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2012 yılından itibaren yürütülen Kümelenme Destek Programı’nın sektör ve akademi arasındaki iş birliğinin gelişmesi ve her türlü ayrıntısıyla proje üretim kültürüne sahip gençlerin yetişmesi adına önemli katkıları olacağını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde faaliyet sürdüren Kümelenme Destek Programı, ülkemizin gelişimine ileri seviyede katkı sağlamak isteyen özel ve kamu sektör temsilcilerini, girişimcileri ve üniversiteleri proje bazlı çalışmalarda buluşturması ve desteklemesi; paydaşların birbirlerinin ticari, hukuki, sosyal, kültürel, akademik ve üretimsel bilgi ve tecrübe birikiminden faydalanmasına vesile olması yönüyle çok kıymetlidir. Oluşan bu sinerji ile yenilenebilir enerji, tekstil, gıda, tarım, ulaşım teknolojileri, iklimlendirme, savunma sanayi, nükleer enerji gibi birçok konu başlığında projelerin gerçekleşmesi için akademik ve sektörel alanda konunun uzmanları birbirlerini tamamlayarak uluslararası standartlara uygun, dünya pazarında tercih edilen, yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesine zemin hazırlayacaktır. Kümelenme Destek Programı, ülkemizin sanayi sektörünün rekabet gücünü ve verimliliğini artırarak, dünya ihracatından daha büyük pay elde eden, özellikle yüksek teknoloji ürünleri üreten, nitelikli iş gücüne sahip, çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmayı hedefleyen, ulusal düzeyde önem arz eden ve ağırlıklı olarak imalat sektöründe faaliyet gösteren kümelenme girişimlerini desteklemek amacıyla çalışmalarını sürdürecektir.” dedi.

12. Kalkınma Planı’nda belirtilen alanlar başta olmak Yakın geleceğin büyük Türkiye’si vizyonuna katkı sağlamak amacıyla ortak bir hedef doğrultusunda bir araya gelen küçük, orta ve büyük işletmeler, girişimciler ve üniversitelerin projelerini tanıttığı Kümelenme Birlikteliği Genel Bilgileri Raporu, ön değerlendirmeyi geçmesi halinde Değerlendirme Kurulu’nda inceleniyor. Raporda; proje, koordinatör kuruluş, kümelenme birlikteliğinin vizyonu ve stratejisi, ana faaliyetler, alt faaliyetler, projenin kapsadığı ekonomik coğrafya ve sektörel odağı, iş planı bilgileri, proje koordinatörü, iş planı bütçesi ve üye firmalar hakkında bilgiler yer alıyor. Gerçekleştirilebilirlik, sürdürebilirlik, rekabetçilik ve sektörel uygunluk kriterleri öncelikli olmak üzere raporu kapsamlı olarak inceleyen Değerlendirme Kurulu’nun uygun bulması halinde  projeye destek veriliyor. Değerlendirme Kurulu’nun, kümelenme teşebbüsünün iş planını uygulamaya başlamasından sonra geçen 2 yıllık dönemler için hazırlanan gelişme raporunu dikkate alarak desteğin devamına veya sonlandırılmasına karar verme, iş planı değişikliği, destek süresinin uzatılması ve iş planı toplam bütçesinin artırılmasına ilişkin talepler hakkında karar verme görev ve yetkisi de bulunmaktadır.